Portalul tabloucontabili.ro este o initiativa privata ce permite identificarea si localizarea rapida a Contabililor, Consultantilor fiscali si Auditorilor, care au optat pentru inregistrarea pe portal. Am inteles

In plin avant al crizei economice, fiecare intreprinzator incearca sa-si reduca costurile.

Una din solutiile aplicate este apelarea la servicii fara contract si fara factura (la negru) prestate de “persoane care se pricep” si care evident sunt mult mai ieftine decat serviciile contractate in mod legal cu persoane autorizate.

Printre aceste servicii se inscrie si serviciul de contabilitate. 

“Cine iti tine contabilitatea?”

“O am data la o firma”

“Si bani?”

“Multi. Nu stiu ce sa mai fac.”

“Stiu eu pe cineva. Este priceput. Imi tine si mie si costa putin. Te intereseaza?”

“Da-mi numarul lui de telefon.”

Cam asa suna dialogurile care premerg contractarea unui serviciu de contabilitate la negru.

 

Ce nu stiu sau ignora cei care apeleaza la astfel de servicii? In primul rand obligatia legala instituita pentru orice persoana juridica, firma sau ONG ori institutie publica: Legea 82/1991:

“Art. 10 (1) Răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1)-(4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionării entităţii respective.

(2)Contabilitatea se organizează şi se conduce, de regulă, în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie. Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare.

(3)Contabilitatea poate fi organizată şi condusă pe bază de contracte de prestări de servicii în domeniul contabilităţii, încheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.

(31)În cazul persoanelor prevăzute la art. 5 alin. (11), contabilitatea poate fi organizată şi condusă potrivit prevederilor alin. (2) şi (3) sau pe bază de contracte/convenţii civile încheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, situaţie în care răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestor persoane fizice.

(4)Răspunderea pentru aplicarea necorespunzătoare a reglementărilor contabile revine directorului economic, contabilului-şef sau altei persoane împuternicite să îndeplinească această funcţie, împreună cu personalul din subordine. În cazul în care contabilitatea este condusă pe bază de contract de prestări de servicii, încheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestora, potrivit legii şi prevederilor contractuale.

(41)În cazul persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (5), răspunderea pentru organizarea contabilităţii revine acestora. Conducerea contabilităţii se poate efectua de către aceste persoane, situaţie în care răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestora. În cazul în care contabilitatea este condusă potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) şi (3) sau pe bază de contracte/convenţii civile încheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestor persoane, potrivit legii şi prevederilor contractuale.

(5)Instituţiile publice la care contabilitatea nu este organizată în compartimente distincte sau care nu au persoane încadrate cu contract individual de muncă sau numite într-o funcţie publică, potrivit legii, pot încheia contracte de prestări de servicii, pentru conducerea contabilităţii şi întocmirea situaţiilor financiare trimestriale şi anuale, cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România. Încheierea contractelor se face cu respectarea reglementărilor privind achiziţiile publice de bunuri şi servicii. Plata serviciilor respective se face din fonduri publice cu această destinaţie.”

 

Sa traducem:

Administratorii raspund personal de modul in care se tine si conduce activitatea contabila.

Pot efectua activitati contabile:

- Directorul economic, Contabilul Sef sau o persoana imputernicita care trebuie sa aiba studii economice superioare;

- Persoane fizice sau juridice autorizate (experti contabili, societati de expertiza contabila);

- Persoane fizice cu studii superioare economice pentru societatile cu cifra de afaceri mai mica de 35.000 euro si active situate sub acest nivel. La aceste societati se va aplica insa doar sistemul simplificat de contabilitate mentionat de art. 5 alin. 11 din Legea 82/1991.

Raspund pentru nerespectarea reglementarilor contabile, in cazul in care prestatorii de servicii sunt cei mai sus mentionati, doar prestatorii de servicii legal contractati. In lipsa unei legale contractari, raspunderea revine strict administratorului societatii.

Asadar, serviciile legal contractate sunt singurele in baza carora raspunderea pentru nerespectarea reglementarilor contabile poate fi atrasa in sarcina prestatorilor. In afara de aceasta raspundere, mai trebuie sa vedem ce se intampla cu contabilitatea tinuta in mod nelegal de catre alte persoane decat cele mentionate mai sus.

Pai, plecand de la scopul legii, nu se poate deduce decat ca o contabilitate intocmite de persoane ce nu au calitate … nu este contabilitate.

Adica, firma respectiva … NU ARE CONTABILITATE! Adica firma respectiva realizeaza profit 100% deoarece inregistrarile contabile nu sunt valide si deci conteaza doar veniturile care se transforma in profit! Wow. Cred ca suntem tara cu cele mai multe firme 100% profitabile! Sa nu-ti vina sa crezi ca ne aflam in plina criza economica! Sa lasam gluma.

Un al doilea aspect ce trebuie constientizat de administratorii de societati este problema situatiilor financiare anuale (bilantul contabil). Aceste situatii, potrivit art. 28 alin. 10 din Legea 82/1991 pot fi intocmite si semnate doar de catre:

- Directorul economic, contabilul sef sau persoana special imputernicita, toti cu studii superioare economice;

- Societatile de expertiza contabila sau Expertii contabili autorizati;

- Persoanele fizice cu studii superioare economice angajate pe baza de conventie civila DOAR pentru firmele cu cifra de afaceri si active sub 35.000 euro.

 

Care sunt RISCURILE nerespectarii acestor prevederi?

Persoanele care tin contabilitatea fara indeplinirea conditiilor legale comit infractiunea de exercitare a unei profesii fara drept (art. 43 OG 65/1994 si art. 348 Cod penal).

Persoanele care angajeaza astfel de persoane devin complici sau instigatori in conditiile art. 47 si 48 Cod penal.

Efectuarea de inregistrari inexacte sau omisiunea unor inregistrari poate lua forma unor diverse infractiuni de la bancruta frauduloasa (art. 241 Cod penal), gestiune frauduloasa (art. 242 Cod penal) la delapidare (art. 295 Cod penal), fals intelectual (art. 321 Cod penal) sau fals in inscrisuri sub semnatura privata (art. 322 Cod penal).

 

Care sunt sanctiunile?

Inchisoare de la 3 luni la 1 an sau amenda penala (art. 348 Cod penal) atat pentru faptuitori cat si pentru instigatori sau complici (art. 27 Cod penal).

Inchisoare: - de la 6 luni la 5 ani (art. 241 Cod penal), - de la 6 luni la 3 ani (art. 242 Cod penal), - de la 2 ani la 7 ani (art. 295 Cod penal), - de la 1 la 5 ani (art. 321 Cod penal), - de la 6 luni la 3 ani (art. 322 Cod penal).

Aceeasi pedeapsa o primesc si instigatorii sau complicii (adica angajatorii).

 

Sa evidentiem ca fapta este a celui care nu efectueaza inregistrarea sau o efectueaza inexact (adica contabilul) iar cel care il obliga (patronul) devine complice sau instigator.

Contraventiile generate de nerespectarea prevederilor Legii 82/1991 referitoare la persoanele ce intocmesc contabilitatea se sanctioneaza cu amenda de la 1000 la 10.000 lei (art. 42 alin 1 legea 82/1991).

Asadar, patroni si administratori, economiile aparente generate de contractarea unor servicii de contabilitate la negru pot deveni aducatoare de lipsa de libertate si amenzi usturatoare.

 

Ganditi-va de 2 ori inainte de a face acest pas.

In final vrem doar sa subliniem ca intre o contabilitate la nergu (ilegala) si una prost tinuta (contabili care cer preturi de nimic pentru servicii de nimic) diferenta nu este prea mare.

 

Sursa: www.rolegalnews.ro

Pentru a lasa un comentariu va rugam sa va inregistrati

Go to top